Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Retrofit: Yeniden İşlevlendirme İkinci Bölüm

Mimari, tarih boyunca hep dinamik yapıya sahip bir olgu olmakla birlikte; her zaman çağının gerekliliklerine göre değişmiş ve yeniden işlev kazanmıştır. Antik zamanlarda sadece bir sığınak yaratma işlevinde olan mimari, zamanla bundan daha fazlası haline dönüşmüş, sürekli yeni anlamlar ve işlevler kazanarak birikimine devam etmiştir. Mimari, sadece temel ihtiyaç olan sığınma ihtiyacına cevap vermenin ötesine geçmeye başlamış, sanat ve estetikle birleşmiştir.

retrofit: yeniden işlevlendirme ikinci bölüm
Kategori
İlham Veren Fikirler

İkinci Bölüm: Sığınaklardan Rezidanslara

Mimari, tarih boyunca hep dinamik yapıya sahip bir olgu olmakla birlikte; her zaman çağının gerekliliklerine göre değişmiş ve yeniden işlev kazanmıştır. Antik zamanlarda sadece bir sığınak yaratma işlevinde olan mimari, zamanla bundan daha fazlası haline dönüşmüş, sürekli yeni anlamlar ve işlevler kazanarak birikimine devam etmiştir. Mimari, sadece temel ihtiyaç olan sığınma ihtiyacına cevap vermenin ötesine geçmeye başlamış, sanat ve estetikle birleşmiştir. Gelişimi ve değişimi durmayan dünyada, tek katlı evlerimizden rezidanslara, köy hayatlarından metropol hayatlarına geçişlerde bireyler tüm yeniliklere adapte olarak yaşama devam etmiştir.

Minimale, Pratiğe Yönelim

Zamanla bir sığınak olmaktan çıkarak sanatsal bir hal almaya başlayan evlerde, şehir hayatının getirdiği hız, insanları yeni arayışlara, daha minimal ve daha pratik yaşam alanları tercih etmeye yönlendirmeye başlamıştır. Bu sayede sığınaktan rezidansa yönelen evler minimalleşip, pratikleşme yoluna girmiştir.

İnsanlar, kişisel zevklerini kendi alanları olan evlerine yansıtırken, kısıtlı zamanlarını günlük zahmetli işlerle geçirmek istemediğinden, büyük ve zor evler, yerlerini daha minimal ve işlevsel evlere bırakmaya başlamıştır.

Bu noktada, bir varlığın zamana yayılan değişimiyle farklı işlevler kazanması ise, Retrofit olarak adlandırılmaktadır.

İşlevsel ve minimal dekorasyon önerileri;

Yemek masalarınızda sandalye yerine kullanılmadığı zamanlar masanın altında durabilecek bir bank tercih ederek alandan tasarruf edebilirsiniz.

İç mekanlarda kullanacağınız krem, bej benzeri açık tonlarla ortamı karmaşadan uzak ve ferah gösterirken, yumuşak ahşap detaylara sahip Toros Meşe ile doğayı evinizde hissedebilirsiniz.

Çalışma masalarınızı açılır kapanır tercih ederek, çalışmadığımız zamanlarda ortamdaki kalabalığı kaldırabiliriz. Yüksek parlaklığa sahip Beyaz Kaşmir’i dolap kapaklarınızda tercih ederek ortama derinlik kazandırabilirsiniz.

Mat dekorlar ile ahşap dekorların bir arada yer verildiği mekanlarınızda açık tonlarda ve çok yer kaplamayan doğal kilimler kullanarak natürel ve konforlu alanlar yaratabilirsiniz.

Dengeli ve Bütüncül: Holizm önceki
Bauhaus School and Today's Understanding of Design sonraki