444 34 93 İletişim Formu
Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Çevreye Duyarlı Yapılar: Outre House Ve Hyperions

Yeni Delhi hava kirliliği konusunda ciddi bir risk altında olsa da çevreye duyarlı yapılar geçmişin izlerini silme yolunda büyük adımlar atıyor.

çevreye duyarlı yapılar: outre house ve hyperions
Kategori
İlham Veren Fikirler

Yeni Delhi hava kirliliği konusunda ciddi bir risk altında olsa da çevreye duyarlı yapılar geçmişin izlerini silme yolunda büyük adımlar atıyor. Kenti daha yaşanılır hale getirmek üzere geliştirilen projelerden mimari yapılar da kendi payına düşen kısmı alıyor. Yeni Delhi’nin dört bir yanından doğayı ön planda tutan yapılar yükseliyor.

Yeni Delhi sınırları içerisinde yer alan Outre House ve Hyperion yapıları da çevreye duyarlı mimari yapılar arasında yer alıyor. Günümüzde dünyaya hakim olan mimari tasarım anlayışları doğayla entegre projeler tarafından oluşturuluyor. Hindistan’ın başkentinde bulunan bu yapılar da modern mimarianlayışının bir yansıması olarak kentin siluetini süslemeyi amaçlıyor.

Anagram Architects tarafından üstlenilen proje 2011 yılında başlamış olup 2015 yılında tamamlanmıştır. Outre House, doğal malzemelerin kullanıldığı yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Yapı, doğal malzemelerle alışılagelmiş inşaat materyallerini harmanlayarak bu ikili arasında bir bağ kurmayı amaçlıyor. Binanın el yapımı iskeleti tasarımını da tekdüzelikten kurtarıyor. Binanın tasarımının getirdiği şık ve modern üslup iç mimaride de etkisini gösteriyor.

Ev, ofis ve bir yaşam alanı olarak inşa edilen Hyperions projesi ise Paris merkezli Vincent Callebaut Architectures tarafından üstlenilmiştir. 2014 yılında başlangıç yapan projenin 2020 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Her biri ev ve ofis alanlarından oluşan 6 adet 36 katlı kuleden oluşan Hyperions’ta karbondioksit salınımını düşürmesi açısından temel malzeme olarak ahşap kereste tercih edilmiştir. Tükettiğinden daha fazla enerji üretmeyi amaçlayan bina gerek Yeni Delhi’de gerekse dünyanın geri kalanında dengeleri değiştirmek istiyor.

Yeni Delhi gibi kökten ve kalıcı çözümlere acil şekilde ihtiyaç duyan bir kentte bu ve bunun gibi çevreye duyarlı projeler insanların umutlarını yeşil tutmasını sağlıyor.

Küresel ısınmanın, kalabalık nüfusun, kötü alınmış kararların ve doğru bilinen yanlışların etkilerini giderek daha çarpıcı şekilde hisseden Yeni Delhi’nin yaşadığı sorunları çözüme kavuşturmak adına verdiği mücadele şehirde yaşayanlar tarafından takdir edilse de yeterli gelmiyor. Daha büyük adımların atılması adına karar mercilerinin hızlı hareket etmesi ve böylesine özel bir kültüre ev sahipliği yapan kenti eski günlerine döndürmesi gerekiyor.

Moskova'da Büyük Yeşil Alanlar önceki
Bauhaus Ekolü Ve Günümüzde Tasarım Anlayışı sonraki