Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

AĞACIN İZİNDE MİMAR: JEAN NOUVEL

Ağacın izinde mimarları anlattığımız bloğumuzda bu ay Jean Nouvel’a yer veriyoruz.

ağacın izinde mimar: jean nouvel
Kategori
İlham Veren Fikirler

Ağacın izinde mimarları anlattığımız bloğumuzda bu ay Jean Nouvel’a yer veriyoruz. Nouvel, 12 Ağustos 1945 yılında Fransa’nın Fumel kentinde dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatında, Nouvel, Fransa’nın Paris şehrinde yer alan École Nationale Supérieure des Beaux-Arts okuluna girebilmek için açılan uluslararası yarışmada birinci olmuş ve kabul edilmiştir.

1972 yılında mimarlık eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Mars 1976 hareketinin kurucularından olan Nouvel, kısa zaman içinde Fransa’da mimarlık alanında gerçekleşen entelektüel tartışmaların önemli isimlerinden biri haline geldi.

Jean Nouvel, 1989 yılında Paris’te bulunan Arab World Institute ile Aga Khan Ödülleri, 2008 yılında Barselona’da bulunan Torre Agbar projesi ile aldığı Pritzker Ödülü başta olmak üzere önemli ödüllere  layık görülmüştür.

Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında projeler geliştiren Jean Nouvel, 1994 yılında kurmuş olduğu Ateliers Jean Nouvel / AJN adlı mimarlık ofisinde çalışmalarına devam ediyor.

Ağaç Bazlı Ürün Kullanımı İle Dikkat Çeken Projeleri

One Central Park

Avustralya’nın Sydney kentinde 2008 yılında inşasına başlanan One Central Park 2014 yılında tamamlanmıştır. Biri 116 metre, diğeri ise 64,5 metrelik yüksekliğe sahip iki adet ikonik kuleden oluşan bu projede 623 daire yer alıyor.

Peyzaj kısmında Fransız botanikçi ve sanatçı Patrick Blanc ile işbirliği içinde tasarlanan bu yapının cephesinin yaklaşık %50’si bitkilerle kaplanmıştır. One Central Park, hemen bitişiğinde bulunan parkın etkisini dikey olarak genişleterek binanın sakinleri için bir yaşam ortamı sunarken, aynı zamanda Sydney şehrinin silueti için de güçlü yeşil bir simge oluşturuyor.

Proje, 2014 yılında Leaf Awards tarafından “Overall Winner” ve “Best Sustainable Development of the Year” ödüllerine, UDIA NSW Awards tarafından Design&Innovation ve High Density Development ödüllerine ve World Green Infrastructure Congress tarafından International Green Infrastructure Ödülü’ne layık görülmüştür.

Torre Rosewood

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde inşası 2012 yılında başlayan ve bugün hala devam eden Torre Rosewood, 93 metrelik bir rezidans kule ve otel olarak tasarlanmıştır.

Kuledeki açık çalışma mekanlarında mahremiyet; ağaçlar, çalılar, kıvrımlı dallar ve üst üste bindirilerek kullanılan ağaç bazlı ürünlerle sağlanmıştır.

Bir kulenin adeta bir ağaç gibi köklerinin olması gerektiğini vurgulayan Jean Nouvel, Torre Rosewood’u bağlı bulunduğu Matarazzo Park’ın uzantısı olarak ele alıyor ve yapıda parkta bulunanlarla aynı türden ağaçları tercih ediyor.

Musee du quai Branly

1999 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te inşasına başlanan proje 2006 yılında tamamlandı. Özel bir bölgeye inşa edilen müzede her şey birincil nesneye duygusal bir tepki uyandırmak, onu ışıktan korumak ama aynı zamanda titreşim ve maneviyatını uyandırmak için vazgeçilmez olan nadir ışık ışınlarını yakalamak üzere tasarlandı. Eşsiz ve garip, şiirsel ve rahatsız edici bir yer olan Musee du quai Branly, mimarisiyle mevcut Batı yaratıcı ifadelerine meydan okuyan beklenmedik bir karakteri var. Bu sonucu elde etmek için en gelişmiş teknikler kullanıldı. Pencereler çok büyük ve çok şeffaf, rastgelen yerleştirilen ağaçlar ya da totemlerle karıştırılabilecek uzun sütunlar ve ahşap güneş koruyucular fotovoltaik pilleri destekler.

Tasarladığı yapılar dışında ağaç bazlı ürün kullanımına önem veren mimar, yapılarında kullanılan mobilyaların da önemli bir kısmının tasarımını yapıyor. 1995 yılında Jean Nouvel Design adı altında bir tasarım firması kuran Jean Nouvel, bu firmayı mimarlık ofisi olan Ateliers Jean Nouvel’e tamamlayıcı bir güç olarak tasarlamıştır.

Bütün boyutlarda dünyalar tasarlayan filozof mimarların geleneğini takip eden Jean Nouvel, mimar olduğu kadar etiketleri reddeden bir tasarımcıdır. Bir sandalye tasarlarken ya da bir bina hayal ederken aralarında bir fark görmüyorum diyen Jean Nouvel, mimariye ve tasarıma bakış açısını ortaya koymuştur.

ENDÜSTRİDEN DOĞAYA KAÇIS: AVRUPA AĞAÇLARI önceki
Bauhaus School and Today's Understanding of Design sonraki