Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Bütünsel bir kültür füzyonu JAPANDİ

Mükemmelliği kusurlulukta bulan Japon ahlak anlayışı Wabi Sabi ve rahatlığı öne çıkaran İskandinav minimalizmini bir araya getiren Japandi, stilden öte bir felsefeyi temsil eder. Bu felsefe bizi; el işçiliğinin, geleneksel dekorun, ham malzemelerin, basit ve doğal tasarım unsurlarının toplamıyla yaratılan bir güzelliğe ulaştırır.

bütünsel bir kültür füzyonu japandi
Kategori
İlham Veren Fikirler

Japandi mekânlarında; doğal, sessiz ve dünyevi bir renk paleti ile minimalist, ışıkla dolu bir alan karşılar sizi. Gün batımını ya da gün doğumunu izleyebileceğiniz, manzarayı olduğu gibi kucaklayan mekânlarda; boydan boya pencereler, cam duvarlar ve alan kazandıran sürgülü kapılar kullanılır. Mobilyalar alçak olmalıdır ama düzenin monotonluğunu kırmak için bir iki yüksek mobilya ile asimetri denenebilir. Ahşap bir zemin döşenirken duvarlarda nötrlerle birlikte daha soğuk pastel tonlar kullanılır. Ardından sade renkte keten yastıklar ve tüylü kilimler gibi bazı kumaş dokuları eklenerek mekân daha samimi hale getirilir. Odak noktasında yer alması için nötr tonlarda bir tablo ya da güzel bir bitki seçilir.

Japandi, Japanese (Japonca) ve Scandinavian (İskandinav) kelimelerinin birleşimiyle türetilen bir kelime. İşlevselliğin, sakin ve dingin bir hayatın güzelliğini yücelten minimalizme dayanması bakımından her iki kültür de çok benzer estetik ve tasarım anlayışına sahip. Bu füzyon, Japon estetiğinde geçişlerin ve kusurların güzel olduğunu söyleyen Wabi Sabi görüşünden, İskandinav kültüründe sıcak ve rahat bir ortamda memnuniyet anlamına gelen Hygge duygusuna uzanıyor.

Nötr renk paleti ve mükemmel denge

Renk paletinde iki kültürün de izleri var. Her Japon tarzı iç mekânın arka planında sıcak ve nötr bir renk paleti yer alır. İskandinavya’dan farklı olarak beyaz, kahverengi ve bej gibi sessiz renklere ve doğal tonlara ağırlıklı olarak yer verilir. Gri ve siyah, bunaltıcı oranda olmamak kaydıyla, daha dramatik bir ruh hali yaratmak için kullanılır. Bu stil, İskandinav tarzının parlak ve soğuk renk düzeni ile Japonların sıcak ve doğal renkleri arasında mükemmel denge sağlar. Toprak detayları ve ahşap unsurlarla ısınan pastel pembeler, maviler ve yeşilin daha soğuk tonları bir aradadır. Özenle seçilen mobilyalar, yeryüzü ile insan arasındaki ilişkiyi sorgulayan Japon felsefesinde olduğu gibi “toprağa” oldukça yakın, yalın ve minimalist çizgilerdedir.

Zen etkisi : Az ve öz

Çoğunlukla bitkiler, cam eşyalar, kitaplar ve el yapımı seramiklerden oluşan tamamlayıcı aksesuarlar bu çizgiyi tamamlar. Japandi evlerinde büyük ebatta tek bir soyut resim veya doğal bir manzara, mekânı uyumlu bir şekilde dekore etmek için yeter. Wabi Sabi dünya görüşü; doğal ve el yapımı, mükemmel değil “kusurlu” olana karşı sevgiye dayanır. Orta tonlarda dokulu ahşap gibi basit ve doğal malzemelerden yapılmış ancak yüksek kaliteli mobilyalar, el yapımı duvar kâğıtları, Shibori tekniğiyle boyanmış kumaşlar, el yapımı seramikler ve dokulu kâğıt lambalar gibi geleneksel Japon aksesuarları bu temaya eşlik edebilir. Bitkiler, Japandi iç mekânlarının olmazsa olmazlarından biri ama asıl amaç evin içinde orman yeşilliği oluşturmaktan öte, tek ya da birkaç adet bitkiyle cesur bir sadelik yaratmak olmalı.

Yalın ama davetkar

Yalın ve dingin mekânlar aynı zamanda davetkâr olabilir mi? Bu dengeye ulaşmak kolay değil ama Japandi akımı bu tip iç mekânlar yaratmak için anahtar işlevi görür. Doğal ve sessiz renkler seçilse de farklı doku ve malzemelerin karışımıyla ilgi çekici bir görünüm elde etmek mümkün. Kaba dokulu yüzeyler ya da dönüşümlü malzemeler, geri kazanılmış el yapımı parçalar gibi İskandinav ve Japon stillerinin tüm unsurları, farklı kombinasyonlarda karıştırılıp eşleştirilebilir.

Tasarım İpuçları

• Doğanın güzelliğini hissettiren canlı bir malzeme olan ahşap, Japandi çizgisini de güçlendirir.

• Ham görünümlü meşe kirişler, manzarayı içeriye alan ahşap pervazlı pencereler, sürgülü kapılar, ahşap kitap rafları tipik tasarım çözümleri sunar.

• Zanaat ve el işçiliğini yücelten vintage parçalar, Japandi ruhunu mekânlara taşır.

• Geleneksel Japon ahşap koruma yöntemi “Shou Sugi Ban” (yakisugi) yöntemi ile karartılmış meşe,hareli, koyu lekeleri olan tik ağacı gibi malzemeler öne çıkarılmalı.

• Japandi felsefesinin özünü Japonca’da belirsizliği tanımlayan “Aimai” kavramı oluşturur. O yüzden içeri ve dışarı arasında keskin ayrımlara yer yoktur.

• Peyzaj tasarımlarında, Zen dinginliğini yansıtan kesintisiz iç-dış mekân geçişleri yaratın.

• Teras bahçesi, kaya bahçesi, sebze bahçesi ve açık havada yemek köşesi gibi özel alanlar oluşturabilirsiniz.

• Uyumlu bir saksı içinde, zarif yaprakları ve yalın formu olan uzun

bitkiler tercih edilmeli.

• Bambu, akçaağaç ve bonsai gibi Japon bahçe bitkileri, dağları sembolize eden küçük kaya parçaları ve taşlarla birlikte kullanılabilir.

• Zen akımının bir parçası olan motivasyon sığınakları, Japandi evlerinde yoga stüdyosu ve ekstra mahremiyet isteyen özel alanlara dönüşür.

Bauhaus School and Today's Understanding of Design sonraki